Fibromiyalji nedir pilates ile tedavisi nasıl mümkün olur; Düzenli bir şekilde uyuyor ve sabahları kalktığınızda kendinizi hala yorgun hissediyorsanız, yumuşak doku romatizması etkileri yaşıyor olabilirsiniz. Fibromiyalji sendromu nedeniyle ağrı ve yorgunluğun artması aynı zamanda kendinizi sürekli mutsuz hissetmenizin etkilerinden Pilates yardımıyla kurtulabilirsiniz.
Fibromiyalji Sendromu Nedir?
Fibomiyalji nedir; Günümüzün tıbbi olanaklarına rağmen hala kesin bir şekilde nedeni bilinmeyen Fibromiyalji, uyku bozukluğu, hassasiyet, aşırı yorgunluk ve yaygın kas ağrıları ile başlayan bir yumuşak doku romatizması olarak bilinmektedir. Sabahları kalktığınızda vücudunuzda hissettiğiniz tutukluk etkisi, uykunuzu hiç almamış gibi hissetmenizin altında yatan bu rahatsızlık zamanla ilerlemeye ve daha kalitesiz bir hayat sürdürmenize neden olacaktır.
Özellikle 30-60 yaş arası kişilerde daha sık rastlanan ve kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülen yumuşak doku romatizması, doğru teşhis konulduğunda dahi tıbbi tedavi yöntemleriyle tamamen üstesinden gelinmesi zor bir rahatsızlıktır, Tedavi için kişinin kendi yaşam tarzıyla ilgili iyileştirmeler yapması gerekmektedir. Bir fizyoterapi tedavisi olarak da görülebilecek pilates, ağrılarınızın azalmasını ve güne daha dinç başlamanızı sağlayacaktır.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Psikolojik ve fiziksel etkileri oldukça fazla olan fibromiyalji, yani yumuşak doku romatizması genel olarak kişinin farkında olamadığı rahatsızlıklar arasında yer alabilmektedir. Günlük hayatın telaşı ve yoğunluğu içerisinde ortaya çıkan belirtiler çoğu zaman başka rahatsızlıklara yorulabilir, altında yatan başka sebepler olduğu düşünülebilir. Ancak aşağıdaki semptomların birçoğuna sahipseniz ve tıbbi olarak başka bir teşhis koyulmadıysa siz de yumuşak doku romatizması olabilir, Uzman bir fizyoterapiste görünerek erken teşhis sağlayabilir ve rahatsızlığınız ilerlemeden çözümlerini araştırmaya başlayabilirsiniz.
Bu etkilerin birçoğunu kendinizde hissediyor, gün boyu yorgunlukla savaşıyorsanız mutlaka bedeninizi harekete geçirecek egzersizler yapmalı, böylece vücudunuza ve kaslarınıza aslında yorgun olmadığını öğretmelisiniz.
Fibromiyaljinin Nedenleri?
Fibromiyalji nedir ve Fibromiyalji neden ortaya çıkar; henüz tıbbi olarak kesin bir açıklama yapılamasa da genel sebepleri üzerine sadece genetik faktörlerle cevap verilebilmiştir. Psikolojik ve fiziksel etkileri bir arada taşıdığı için kesin bir tanı konulması fazlasıyla zorlaşabilir. Bu evrede genellikle doktorların tavsiyesi, hastaların kendilerini gözlem altında tutulmaları aynı zamanda farkındalıklarının artırılmasını sağlamak oluyor. Özellikle mükemmeliyetçi, stresli, işkolik olan kişilik yapılarında görülen bu rahatsızlık, 25 ile 55 yaşları arasında ortaya çıkarken, hastalıkla ilgili bir tedavi yöntemi uygulanmadıkça gelişme göstermeye devam ediyor.
Özellikle uyku bozukluğu ve ağrı semptomlarından kaynaklı sürekli mutsuz, depresif hissetmek hayatınızı etkileyecek, algılama bozuklukları çekmenize neden olacaktır. Bu evrede nedenlerine odaklanmaktansa iyileşme sürecine başlamanın ise çok daha faydalı olacağını bilmemiz gerekiyor.
Fibromiyalji Tedavisi ve Teşhisi
Fibromiyalji teşhisi için hastanın söyledikleri ve yaşadığı sürecin farkında olması çok önemlidir. Uzun dönemli ağrılara dikkat çekilecek şekilde ise ve bu dönem yaklaşık üç ay sürmüşse hastalık belirtilerinden biri olarak görülmeyecek öncelikle nedenleri araştırılacaktır. Bedensel bir ağrı semptomuna rastlanmadığı zaman kan tetkikleri, ardından psikolojik muayene ile kesin teşhis koyulabilecektir.
Hastanın bedeninde bulunan 19 duyarlı bölgenin 11’inde ağrı noktaları bulunduğunda da aynı araştırmalar başlar, bu süreçte hastanın fiziksel olarak bir rahatsızlığı bulunmuyorsa yine yumuşak doku romatizması teşhisi konulabilir.
Fibromiyalji Teşhisi için Hangi Doktora Gidilmelidir?
3 aylık ağrı ve uyku bozuklukları sonrası tam donanımlı bir hastaneye giderek, Romatoloji uzmanına muayene olunmalıdır. Karmaşık bir rahatsızlık olan fibromiyalji, hem psikolojik hem de fiziksel etkilerinden kaynaklanabilir hastanın öyküsü bu evrede çok önemlidir, sanrılar ya da kesinleşmemiş bilgiler verilmemelidir. Fibromiyaljı teşhisi için multidisipliner bir tedavi uygulanması ön görülebileceği gibi hastanın psikoloji ve fizyoterapist branşlarından da destek alması teşhis için önemli olacaktır.
Doktorun tanı koyması önemli olduğu gibi aynı zamanda hastanın teşhisten sonraki evrede fiziksel aktivitelerine önem vermesi oldukça faydalı olacaktır. Spor alışkanlığı edinmek, yeme ve uyku düzenine dikkat etmek ilk tedavi yöntemlerinden biri olmalıdır.
Tıbbi Fibromiyalji Tedavisi
Fibromiyalji tedavisi nde uygulanacak olan bütün yöntemler tamamen hastanın semptomlarını hafifletmek üzerine uygulanmakla birlikte, ağrılarını azaltmaya yönelik yapılmaktadır. Bunun için hastaların hayat kalitesini yükseltmesi için tıbbi tedavi yöntemlerinden önce pilates gibi kas ve kemik üzerine yoğunlaşılmış egzersizler yapması sürecin daha hafif atlatılmasını sağlayacaktır.
Ağrılı dönemler için bölgesel enjeksiyon ve elektroterapi uygulamaları yapılacağı gibi germe gevşeme işlemleriyle manipülasyon da uygulanacaktır. Ancak bunlar anlık hafifletici etkiler bırakacağı için hastanın vücudunun kas oranını arttırması aynı zamanda bol bol egzersiz yaparak germe gevşeme işlemini uygulaması uzun süreli bir tedavi yöntemi olarak, oldukça faydalı olabilmektedir.
Fibromiyalji Sendromunda Beslenme
Vücudun yorgunluğuyla bağlantılı olan yumuşak doku romatizması, sindirime de etki etmektedir. Bu etkiler, bazen ishal, bazen kabız ve gaz olarak midede oldukça rahatsız edici bir nokta olacaktır. Bunun için günlük egzersizleri yerine getirirken, uyumadan önce çay, kahve ve kola gibi içeceklerden uzak durulmalı gün içerisinde ise haşlanmış hafif yağlı gıdalar tercih edilmelidir. Zaten yorgun hisseden vücudunuza daha da yorucu görevler vermeden önce aslında yorgun olmadığını ona kanıtlamanız gerekmektedir.
Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması) Pilates ile Tedavisi
Fibromiyalji tedavisinde beslenme kadar egzersiz programı da önemli! Bunun için yeme içme alışkanlıklarımızla birlikte günlük hareket aktivitelerinizi de düzenlemeiz, fiziksel olarak güçlenmemiz gerekmektedir. Sosyal yaşantıyı oldukça etkileyen yumuşak doku romatizması, ağrı kesiciler ya da kas gevşeticilerle kısa süreli rahatlama sağlar. Ancak hastanın egzersiz programına uyması, özellikle pilatesi hayatının odak noktası haline getirmesi zamanla semptomların azalmasına yardımcı olacaktır.
Gevşeme ve gerilme egzersizlerinin ilk aşaması olan pilates, vücudunuzun stresten arınmasını, kaslarınızın gerilme ve gevşeme hareketleriyle sıkılaşmasını sağlayacak, ağrılarınızda azalma olacaktır. Aynı zamanda nefes egzersizi sayesinde, stresten arınarak duru ve dinç kalmanızı sağlayacak, günlük egzersiz programınızı tamamladığınızda rahatlamış ve enerjik hissetmenizde etkili olacaktır.
Fibromiyaljiden Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Teşhisi zor olan ve nedenleri oldukça zor anlaşılabilen genetik faktörlerden de kaynaklanabilen Fibromiyaljiden ( yumuşak doku romatizması) korunmak için de kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak kas ve kemik rahatsızlıklarının temelinde yatan bütün problemler için çok etkili olan pilates, kaslarınızın sıkılaşmasını, eklem ve kemik ağrılarınızın azalmasını sağlayacaktır.
Pilates hem ruhsal hem de fiziksel bir tedavi yöntemi olarak, rahatlamanızı, arınmanızı aynı zamanda yumuşak doku romatizmasından da korunmanızı sağlayacaktır. Hayatınıza düzenli egzersizi dahil etmeniz, düzenli bir yaşam sürmeniz bütün hastalıklardan korunmanızda etkili olacaktır.