Tıp dilindeki adıyla servikal lordoz düzleşmesi olarak bilinmekte olan boyun düzleşmesi nedir? Gelişen teknoloji yaşam tarzımıza etki etmiştir. Hareketsiz yaşam, boyun hareketlerimizin bilgisayar başında ve teknolojik cihazlar ile değişmesi ve kısıtlanması sonucunda boyun düzleşmesi ve boyun problemlerinin ortaya çıkma sıklığı da hiç olmadığı kadar artmıştır. Boyun düzleşmesi rahatsızlığının pilates ile tedavisi ise mümkündür. Düzenli pilates egzersizleri yaparak ağrılı zor dönemleri kolaylıkla atlatabilirsiniz.
Boyun Düzleşmesi Nedir?
Boyun düzleşmesi nedir? İnsan anatomisinin en önemli bölgelerinden biri omurgadır. Omurgamızda bulunan 33 adet omurun birbirine olan bağı o kadar muhteşem bir yapıya sahiptir ki, ufacık bir denklem bozukluğunda şiddetli ağrılar baş göstermeye başlar. Vücudumuz gelişen teknolojiyle birlikte alışkanlıklarından dolayı maalesef yapısal bozulmalar yaşayabiliyor. Hareketsiz bir hayat, masa başı uzun saatler süren çalışmalar, bilgisayar ve telefonla geçirilen saatler sonunda sırt ve boyun bölgemizdeki omurga yapısı ‘’C’’ kıvrımını kaybederek düzleşmeye ve bu düzleşme de ağrılı bir süreç yaşamamıza neden oluyor. Bu yapısal bozukluk ise boyun düzleşmesi olarak adlandırılıyor.
Boyun düzleşmesi, omurganın ense kısmından sırt kısmına kadar bölümdeki kıvrımını kaybederek, kasların azalmasıyla birlikte sinirlerin sıkışma ihtimalinin yükselmesidir. Boyun fıtığının ilk evresi olarak da görülen bu dönem, egzersizler ve pilates programlarıyla fıtığa çevirmeden engellenebilir.
Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?
Boyun düzleşmesi belirtileri ilk aşamada çok fazla rahatsız etmeyecektir, hatta farkında dahi olmayacağınız kadar seyrek bir şekilde başlayabilir. Boyun eğriliğinin ilerlememesi, hatta omurgamızın sağlıklı kalabilmesi için kilonuza, günlük hareket aktivitelerinize ve su içme oranınıza dikkat etmelisiniz. Bu noktada iyileştirici bir sürece girmek için uzmanların önerdiği pilates ile de boyun ve bel fıtığı risklerinden korunabilirsiniz. Ancak aşağıdaki rahatsızlıkları hissediyorsanız, önce bir fizik tedavi doktoruna görünmeli ardından da düzenli egzersiz programına başlamanızı tavsiye ediyoruz.
Belirtiler arasında yer almaktadır. Bazı belirtileri kendimiz saptayabilsek de mutlaka bir uzmana görünmemiz ve omurgamız hakkında bilgi edinmemiz önemli ve hayati önem taşımaktadır.
Boyun Düzleşmesi Nedenleri Nelerdir?
Boyun düzleşmesi, genellikle hareketsizlik ve gün içerisinde yanlış pozisyonlarda uzun süreli durmaktan kaynaklanmaktadır. Boyun kıvrımı çok hassas bir yapıya sahip değildir ancak onu düzenli çalıştırılmayan zayıf kaslar bu rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır. Omurganızın düzleşmesi, fıtık rahatsızlıklarınızın olmasının en temel nedeni çoğu zaman düzenli egzersiz yapmamak veya yanlış hareketler yapmaktır. Pilates gibi sporlar vücut kas denge oranının ve vücut farkındalığının artması ile beraber, duruş yanlışlarının düzeltilmesini ve aynı zamanda gevşeme egzersizleri ile rahatlamanızı sağlarken sizi sakatlık riskine karşıda korur.
Sürekli masabaşı çalışma ve yanlış yastık seçimine kadar birçok durum boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi gibi rahatsızlıklar yaşamanıza neden olabilir. Bunun için önceliğiniz günlük aktivitelerinizde hareketlerinize dikkat etmek ve egzersiz yaparak boynunuzun direncini arttırmak olmalıdır.
Boyun Rahatsızlıklarından Nasıl Korunabilirsiniz?
Vücudumuzun bel kemiği olan omurgamız, fiziksel duruşumuzdan bedensel ve ruhani hassasiyetimize kadar tüm bedenimize hükmeden sinirlerin hâkim olduğu iskelet sistemimiz ve temelimizdir. Eğer bedenimiz ve omurgamız güçsüz ise gün içindeki uzun süreli yanlış duruşumuz, çalışma pozisyonumuz, hareketsizliğimiz ve hatta kullandığımız yastık bile ona zarar verip, kalıcı hasarlar bırakabilir. Tabi ki bu kadar hassas olmasının sebebi bizim yaşam tarzımızla bağlantılıdır. Omurgalarımızın koruma yastığı olan kaslarımız, egzersiz ve su tüketmemiz azaldıkça, omurgamızda savunmasız kalarak, fiziksel olan bütün etkilere karşı yapısını bozacaktır.
Bilgisayar, telefon ve uzun süre aynı pozisyonda kalmamızı sebep olan bütün hareket kısıtlayıcılar boyun düzleşmesi için yeterlidir. Sürekli şekilde bunlara devam ettiğiniz takdirde boyun omurlarınız düzleşecek, giderek sinirlerle daha yakın temasa geçecek ve böylece sinir sıkışmasıyla birlikte ağrılı, uyuşmalı bir dönem başlayacaktır. Bunun için bol bol hareket ederek, sporu ve özellikle pilates egzersizlerini artırmanız gerekmektedir.
Boyun Problemlerinde Teşhis Nasıl Konulur?
Uzman bir doktor eşliğinde koyulması gereken boyun düzleşmesi teşhisi, kişinin kendi kanılarıyla hareket etmemesi gereken hassas bir rahatsızlıktır. Doktorunuz size öncelikle tıbbi geçmişinizle ilgili sorular soracak, yaşadığınız sorunlar hakkında bilgi edinecektir. Ardından muayene sırasında bazı sırt, kol ve boyun hareketlerini yapmanızı isteyecek, röntgen ya da tomografi ile teşhis koyacaktır. Omurganızdaki disklerin birbirinde yaklaşması sonucunda oluşan düzleşmenin derecesi, size yaşattığı etkiler ve fıtığa dönüşme riskiyle ilgili bilgiler edindikten sonra, tedavi aşamasına geçilecektir.
Boyun Düzleşmesi Teşhisi için Hangi Doktora Gidilmelidir?
Vücudumuzdaki birçok rahatsızlık için mutlaka bir uzmana danışmamız gerektiği gibi omurga sağlığımız için de özellikle fizik tedavi doktoruna ya da bir fizyoterapiste görünmemiz gerekmektedir. Bu süreçte tam donanımlı bir hastaneye giderek, röntgen, tomografi ve muayene gibi teşhis süreçlerinden geçerek, boyun düzleşmesi tedavisi üzerine kesin bir yöntem uygulanmasını sağlamamız gerekir. Teşhis sonrasındaki evrede ilaçlardan çok spor ve günlük aktivitelerimize dikkat etmek hem midemizin ve karaciğerimizin yorulmamasını sağlayacak hem de uzun vadede daha sağlıklı bir omurgaya sahip olmamıza yardımcı olacaktır.
Boyun Düzleşmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Omurga rahatsızlıkları ilaç ya da ameliyatla kesin bir çözüme ulaşamaz. Bu hem anatomimizden kaynaklı olarak hem de omurga yapısının hızlı iyileşebilir bir durumu olmadığından kaynaklıdır. Doktorun size reçete ettiği ilaçlar sadece ağrı ve sancı gibi semptomların azalmasını sağlayacak, hastalığınız devam edecektir. Bu nedenle fıtık ve düzleşme durumlarında tavsiye edilen tedavi yöntemi fizyoterapi ya da hastanın kendi isteğiyle doğru teknik kullanarak yüzmek yada uzman bir eğitmen kontrolünde aletli pilates gibi yöntemlere başvurması olacaktır.
Boyun kaslarının güçlendirilmesi, pilates ile duruşun düzeltilmesi sonucunda semptomlar azalır, hareketli ve daha sağlıklı bir yaşam tarzıyla boynunuz ağrılı dönemi atlatmaya başlar.
Pilates ve Boyun Düzleşmesi Tedavisi
Günlük yaşantınızın genellikle hareketsiz geçmesi ve yanlış pozisyonlarda durmanızdan kaynaklı olarak fiziksel birçok rahatsızlığınızın oluşmasına ve ortaya çıkmasına sebep olabilirsiniz. Ancak böyle bir sürecin yaşanmaması için sağlıklı bir yaşam tarzı edinmek için pilates hem fiziksel hem de ruhsal olarak büyük bir destek sağlayacaktır.
Öncelikle omurgamızın esnemesi ve vücudumuzun kas oranının artmasında etkili olması, günlük egzersiz programlarıyla iskelet yapımızı onaracak, sinirlerimizi gevşetecek ve sırt, boyun kaslarımızın güçlenmesini sağlayacaktır. Kasların kemiklerinizin ve omurganızın koruyucu kalkanı olduğunu düşünürsek, pilates ve boyun düzleşmesi egzersizleri sayesinde ağrılarınız azalacak, kas ve kemik yapınız güçlenecektir. Hem enerjinizi arttıracak hem de fiziksel aktivitelerinizi sağlamlaştıracak olan pilates, omurga sağlığınız için mucizevi bir tedavi yöntemi olacaktır.
Pilatesin Boyun Düzleşmesine Faydaları